Επικοινωνια

Μπορείτε να μας βρείτε μέσω του mail μας: peloto [at] espiv [dot] net ή/και δια ζώσης στο καφενείο που τρέχουμε μια φορά το μήνα, στον ανοιχτό κοινωνικό χώρο Xanadu.

    Πέλοτο το [péloto]: {γαλλικά> pelote +‎ -on} 1.ο σχηματισμός V στην πτήση των πουλιών, 2. η διμοιρία, η μικρή -σφιχτά οργανωμένη- ομάδα, 3. η δέσμη, το πακέτο, η μικρή ομάδα (συνήθως ποδηλατών), 4. μικρή μπάλα, η σφαίρα {στα αγγλικά >pellet} ||{φινλανδικά>pelko +‎ -ton} ο ατρόμητος, τολμηρός ||{ολλανδικά>vuren +‎ peloton} εκτελεστικό απόσπασμα.
Το πέλοτο αναφέρεται στην οργάνωση της κίνησης. Χρησιμοποιείται στον αθλητισμό, για να ορίσει την ενιαία κίνηση μιας ομάδας ποδηλατών, στην ορνιθολογία για να περιγράψει τον σχηματισμό πτήσης που επιλέγουν τα αποδημητικά πουλιά που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, ακόμα και στον κλάδο των logistics.
Η κίνηση χαρακτηρίζεται από συνοχή, σχεδιασμό και απόλυτη συνεργασία, οικονομία δυνάμεων, ελαχιστοποίηση των απωλειών και εντέλει αποτελεσματικότητα. Τα ίδια χαρακτηριστικά βρίσκουμε στην κίνηση των αποδημητικών πουλιών, στη δράση των κομάντο και στην κίνηση των ποδηλατών. Παρόμοια χαρακτηριστικά περιγράφονται και από την απόδοση της σφαίρας και του τολμηρού στην αγγλική και στην φινλανδική γλώσσα αντίστοιχα.
Η κάθε ατομική κίνηση παραλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αντίστασης δημιουργώντας πίσω της ένα πεδίο ευνοϊκών συνθηκών μέσα στο οποίο είναι εμφανώς λιγότερο κοστοβόρα οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Όταν η κίνηση γίνει ομαδική οι δυνατότητες αυξάνουν εκθετικά. Από τη μια η συνεχής εναλλαγή στη θέση αιχμής του σχηματισμού διασφαλίζει την αδιάκοπη κίνηση με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και από την άλλη το εύρος του πεδίου ευνοϊκών συνθηκών πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα η φλέβα που δημιουργείται να έχει ολοένα και μεγαλύτερη αδράνεια.
Όσο λοιπόν υπάρχει κίνηση, η εναλλαγή στην δυσμενή θέση της αιχμής του σχηματισμού είναι συχνότερη, η ταχύτητα κίνησης αυξάνει, η σύγκλιση δυνάμεων εντός του σχηματισμού είναι ευνοϊκότερη, το εύρος των δυνατοτήτων της κίνησης πολλαπλασιάζεται και εντέλει η οποιαδήποτε προσπάθεια, παύσης ή μεταβολής της κίνησης εκτός του σχηματισμού, καταλήγει αδύνατη. Πέλοτο λοιπόν, στο δρόμο για τον κομμουνισμό και την αναρχία.

site-epikoiwnia