Ανακοινωση για την “αλληλεγγυη στους μεταναστες” με αφορμη καφενειο συλλογης χρηματων και ειδων πρωτης αναγκης στο Xanadu, 6.10 και 10.10.2016

Πραγματοποιήθηκαν 2 καφενεία αλληλεγγύης στο xanadu με σκοπό να μαζευτούν είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα για τους μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ειδομένη και τη Λέσβο.
Την δημοσιοποίηση της δράσης μπορείς να τη δεις στο σάιτ του ανοιχτού κοινωνικού χώρου Xanadu εδώ

Το πρώτο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6-10 και το δεύτερο την Πέμπτη 10-10, τα οποία διοργανώθηκαν από διάφορες ομάδες και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Ξάνθη.

Το πέλοτο -στηρίζοντας τη δράση- μοίρασε την παρούσα ανακοίνωση στο δεύτερο καφενείο.

Μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ ή να τη διαβάσεις παρακάτω.

 

Άλλο αλληλεγγύη και άλλο φιλανθρωπία
Στηρίζοντας τις ανάγκες των μεταναστών που περνούν από την ελλάδα

Γέμισαν οι οθόνες μας με εικόνες χιλιάδων μεταναστών να έχουν γεμίσει τη Μυτιλήνη, την Κω, την Αθήνα, την Ειδομένη. Φεύγουν από τους τόπους τους οικογένειες ολόκληρες, πόλεις ολόκληρες. Αφήνουν πίσω τους τόπους τους, εκεί στη δυτική ασία ή στη βόρεια αφρική. Ψάχνουν μια καλύτερη ζωή χωρίς πόλεμο, χωρίς πείνα, γεμάτοι ελπίδες για την πλουσιότερη ευρώπη που έχουν δίπλα τους.
Για μια ευρώπη που στέλνει στρατεύματα, ξεκινά ή συνεχίζει πολέμους, εξοπλίζει δικτάτορες, παραστρατιωτικές οργανώσεις και μετατρέπει τις πατρίδες των μεταναστών σε μη κατοικήσιμες περιοχές. Μια ευρώπη που ακολούθως αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες για τα αποτελέσματα των πολέμων στους οποίους συμμετέχει στη μέση ανατολή και τη βόρεια αφρική σηκώνοντας φράκτες στα διάφορα εθνικά της σύνορα ή επιλέγει το είδος και το ποσοστό των ανθρώπων που θα δεχθεί.

Γιατί αυτός είναι ο καπιταλιστικός νόμος που κινεί τον κόσμο. Πόλεμος, καταστροφή, ξαναχτίσιμο. Για να κινηθεί η οικονομία, για να κινηθεί το χρήμα, για να ανοίξουν αγορές, για να ανακάμψει ο καπιταλισμός με άλλο ίσως πρόσωπο.

Και οι άνθρωποι που είναι στη μέση; Που σκοτώνονται, ξεσπιτώνονται, χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, τα σπίτια τους, όλο τους το βιος; Παίζουν και αυτοί το ρόλο τους στην ιστορία. Είναι τα φθηνά εργατικά χέρια για την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι, φοβισμένοι, κυνηγημένοι. Άνθρωποι που φτάνουν σε σημείο να είναι ικανοποιημένοι μόνο και μόνο επειδή ζουν. Άνθρωποι που θα δουλέψουν μαζικά για ένα ξεροκόμματο σε “νόμιμες” ή σε “παράνομες” δουλειές, ήδη φακελωμένοι μετά τη διαδικασία της ταυτοποίησης που τους επιβάλλεται.
Ιδού λοιπόν το μεγαλείο του δυτικού πολιτισμού μας! Της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Του ΝΑΤΟ! Του λευκού, δυτικού, χριστιανικού κόσμου. Των αξιών, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και άλλων γλυκανάλατων που ακούμε καθημερινά στις τηλεοράσεις. Τα κράτη μας και οι συνενώσεις τους ξεκινούν, υποδαυλίζουν, διατηρούν πολέμους σε άλλες περιοχές του πλανήτη και εκμεταλλεύονται με τον πιο αποδοτικό για τις εθνικές τους οικονομίες τρόπο, τους μετανάστες που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο.
Είναι σημαντικό να στηρίζεις υλικά τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι όμηροι μέσα στο ελληνικό κράτος, αφού όλοι θέλουν να φύγουν σε πιο βόρεια και πιο πλούσια κράτη. Η κίνηση να δώσεις χρήματα ή είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς κανένα άμεσο υλικό αντάλλαγμα, σε ξένους και κυνηγημένους ανθρώπους για την άμεση ανακούφισή τους, είναι χωρίς αμφιβολία μια αυτονόητη πράξη ανθρωπιάς.

Αλλά έτσι δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικά. Μετανάστες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ακόμα περισσότεροι και από ακόμα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Μερικά ευρώ ή μερικές χιλιάδες γεύματα ή σερβιέτες, μένουν στο επίπεδο της φιλανθρωπίας αν δε συνοδεύονται από την έμπρακτη στήριξη των μεταναστών και την πολιτική καταγγελία των αιτιών που δημιουργούν αυτές τις εξαθλιωμένες μάζες ανθρώπων. Είναι απαραίτητη η στήριξη που βοηθά όχι από ελεημοσύνη αλλά επειδή αναγνωρίζει ότι η μετανάστευση είναι το γέννημα της οικονομικής αφαίμαξης των ανθρώπων και της καταστροφής της γης τους που “επιφέρει” η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού. Η προσπάθεια να αναδείξεις την αλήθεια ενάντια στον κυρίαρχο λόγο του κράτους και των μίντια, να οργανώσεις αντιστάσεις απέναντι στη στρατιωτικού τύπου διαχείριση των φθηνών εργατών που εφαρμόζεται στην transit περιοχή της νοτιoανατολικής ευρώπης, να βρεθείς στο πλευρό των μεταναστών απαιτώντας ελεύθερες μετακινήσεις για όλους, να αντισταθείς στο φασιστικό εσμό που ξεμυτίζει λυσσασμένος για να προστατέψει τα συμφέροντα των αφεντικών του είναι το πραγματικό πολιτικό καθήκον όσων επιμένουμε να στεκόμαστε γερά στα πόδια μας στην δική μας πλευρά του ταξικού και κοινωνικού ανταγωνισμού.

Οι μετανάστες δεν είναι ούτε τρομοκράτες, ούτε τυχοδιώκτες, ούτε άνανδροι που δεν έκατσαν να πολεμήσουν στον τόπο τους. Είναι τα αποκαΐδια της φτώχειας και των πολέμων στις πατρίδες τους. Θα είναι η εικόνα από το μέλλον και για άλλους τόπους αυτού του κόσμου, όσο δεν στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και δεν οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στις ορέξεις και τις στρατηγικές των δυνατών. Γι αυτό στηρίζουμε τους μετανάστες. Όχι επειδή ζητάμε τη μετά θάνατο σωτηρία ούτε επειδή αναζητούμε ευκολότερο ύπνο τα βράδια. Αλλά επειδή είμαστε κι εμείς καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου και αντιλαμβανόμαστε τα συμφέροντά μας κοινά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Πέλοτο,
10.2016