Κατω τα χερια από τις καταληψεις

Ανακοίνωση σχετικά με τις κατασταλτικές επιθέσεις που δέχτηκαν καταλήψεις στις 13.3.2017
Μπορείς να την κατεβάσεις σε pdf από εδώ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Μέσα στη συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης, το ελληνικό κράτος -είτε με δεξιά είτε με αριστερή διαχείριση- έχει εδώ και καιρό ανοίξει ένα μέτωπο ενάντια στα κέντρα αγώνα του ανταγωνιστικού/αντικαπιταλιστικού κινήματος, προχωρώντας σε θεαματικές και μη εισβολές σε αυτά, σε μια προσπάθεια να τα παρουσιάσει σαν «κέντρα ανομίας». Τα ευρήματα όμως μέχρι σήμερα δε φαίνεται να είναι ικανά να στηρίξουν αυτήν την εικόνα. Στο στόχαστρο της καταστολής μπαίνουν τόσο πολιτικοί χώροι, οι οποίοι στεγάζονται σε κατειλημμένα κτίρια, όσο και καταλήψεις στέγασης μεταναστών. Και οι δύο φαινομενικά διαφορετικές περιπτώσεις έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινό. Προωθούν ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης, δράσης και αντίληψης της κοινωνικότητας απ’ ότι η κυρίαρχη ιδεολογία. Αποτελούν κέντρα ζύμωσης και αγώνα, έξω από τις κρατικές κατευθύνσεις.

Μετά το καλοκαιρινό ρεσιτάλ καταστολής καταλήψεων στην Θεσσαλονίκη (κατάληψη στέγασης μεταναστών «Ορφανοτροφείο», κατάληψη στέγης της Λεωφόρου Νίκης και κατάληψη στέγασης μεταναστών «Hurriya»),το κράτος και οι αριστεροί διαχειριστές του, έδειξαν ακόμα μια φορά το κατά πόσο επάξιοι συνεχιστές του κράτους (κατά τα λεγόμενά τους) είναι, τα ξημερώματα της Δευτέρας 13/3 με την εκκένωση της κατάληψης του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου «Βίλα Ζωγράφου» στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα, της κατάληψης στέγης μεταναστών στο Δρακοπούλειο Κέντρο στην Αχαρνών στην Αθήνα και την εισβολή δικαστικού κλητήρα με τη συνοδεία μαινόμενων μπάτσων στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου (ΑΣΑ).

Κατά την διάρκεια της ανακατάληψης από το κράτος της Βίλας Ζωγράφου συνελήφθησαν 7 μέλη της συλλογικότητας που τη διαχειρίζεται, τα οποία ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη υπεράσπισης της. Στην κατάληψη στέγης μεταναστών στο Δρακοπούλειο, στεγάζονταν 127 Σύριοι μετανάστες που οδηγήθηκαν μετά την εκκένωση στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη, με σκοπό όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Τόσκας, την μεταγωγή τους σε χώρους φιλοξενίας-στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μετά την κράτησή τους για 17 ώρες, τελικά τους παράτησαν άστεγους τα μεσάνυχτα στην Ομόνοια όπου ανέλαβαν την περίθαλψή τους άλλες καταλήψεις στέγασης προσφύγων. Τέλος, κατά την διάρκεια της εισβολής της αστυνομίας στο ΑΣΑ πραγματοποιήθηκαν πολλές υλικές ζημιές (πάγια τακτική των οργάνων επιβολής της τάξης όταν μπαίνουν σε κέντρα αγώνα) καθώς και κλοπή 600 ευρώ.

Οι καταλήψεις ως κέντρα αγώνα βάζουν το συλλογικό πάνω από το ατομικό, την αλληλεγγύη πάνω από το εμπορευματικό κέρδος. Με τον τρόπο λειτουργίας τους επιδιώκουν να δείξουν πως διαφορετικοί τρόποι κοινωνικής οργάνωσης είναι εφικτοί. Αυτός είναι ο κεντρικός λόγος που το κράτος θέλει να χτυπήσει και χτυπάει τις καταλήψεις, με πρόσχημα τη νομιμότητα και την καλύτερη χρήση των κτιρίων που όπως έχει αποδείξει η ιστορία ποτέ δεν έρχεται. Τα αφεντικά και οι εντολοδόχοι τους θέλουν να σβήσουν κάθε εστία αντίστασης απέναντι στην αστική δημοκρατία και στα χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος τα οποία παίρνει όταν χρειάζεται. Οι καταλήψεις υπήρξαν για δεκαετίες εργαλείο του ανταγωνιστικού προς τον καπιταλισμό κινήματος και σαν τέτοιο δεν μπορεί να χαριστεί στην κρατική καταστολή. Όπως κάθε προσπάθεια, έτσι και αυτές παρουσιάζουν πολλές φορές τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες τους, είναι όμως ένα πραγματικό συλλογικό, κινηματικό στοίχημα η λειτουργία τους, η βελτίωσή τους, η ενιαιοποίησή τους ως αντιδομές του αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Η ραγδαία υποχώρηση των ταξικών αντιστάσεων απέναντι στους σχεδιασμούς της ντόπιας αστικής τάξης και του κράτους της, κάνει πιο εύκολες τέτοιες επιθέσεις από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως. η επίθεση ενάντια στις καταλήψεις γίνεται με τον ίδιο τρόπο που αργά ή γρήγορα εφαρμόζεται ενάντια σε κάθε αγώνα. Με στοχοποίηση, παραπληροφόρηση, καταστολή, δίκες και προσπάθεια να στραφεί το ένα κομμάτι της κοινωνίας ενάντια στο άλλο. Δεν είναι κάτι καινούριο. Γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται για όσο υπάρχει ο καπιταλισμός και το κράτος του.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ