ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ «ΑΓΝΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΞΕΠΡΟΒΑΛΑΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Ανακοίνωση με αφορμή την αναγραφή φασιστικών συνθημάτων σε λύκειο της Ξάνθης.
Μπορείς να την κατεβάσεις σε pdf από εδώ.

 

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ «ΑΓΝΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ»
ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΞΕΠΡΟΒΑΛΑΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Στα τέλη Γενάρη στο 3ο ΓΕΛ Ξάνθης εμφανίστηκαν φασιστικά σύμβολα και συνθήματα με την υπογραφή του ναζιστικού μορφώματος της χρυσής αυγής, τα οποία στοχοποιούσαν καθηγητή του σχολείου για την δημόσια αντιφασιστική του τοποθέτηση.

Αν αναζητήσουμε το νήμα πίσω από αυτήν την ενέργεια θα οδηγηθούμε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και τις εθνικιστικές καταλήψεις των σχολείων για το μακεδονικό. Δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα στιγμιότυπο της έξαρσης της φασιστικής δραστηριότητας τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Από τις επιθέσεις σε δομές του κινήματος, στέκια και καταλήψεις (Σχολείο, Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ) με αποκορύφωμα τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia, την αποτυχημένη απόπειρα αντισυγκέντρωσης σε διεθνιστική εκδήλωση στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης, την εισβολή και τον τραμπουκισμό φοιτητών στις εστίες του ΑΠΘ, την βεβήλωση και καταστροφή εβραϊκών μνημείων του ολοκαυτώματος μέχρι τις επιθέσεις σε εργαζόμενους φωτορεπόρτερ, ομοφυλόφιλους, μετανάστες, αγωνιζόμενους ανθρώπους, κομμουνιστές και αναρχικούς. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση πως σταδιακά το προσωπείο του «αγνού πατριωτισμού» που πλασαριζόταν επιμελώς στα πρώτα συλλαλητήρια, αποσύρεται για να έρθει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και του φασισμού. Η ακροδεξιά και φασιστική πτέρυγα των συλλαλητηρίων όχι μόνο δεν ένιωσε ανεπιθύμητη εντός αυτών, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σάρκα από τη σάρκα τους. Η μάζα του όχλου χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη και νομιμοποιητική βάση για να την οπλισμένη και γεμάτη μίσος δράση τους προς κάθε τι διαφορετικό ή «ξένο».

Ειδικά στην πόλη μας ο υποκινητής και μπροστάρης όλων αυτών των εθνικιστικών εκδηλώσεων είναι συγκεκριμένος και γνωστός, όπως έχει καταγγείλει σχετικά και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης όταν είχε απειλήσει ευθέως αγωνιζόμενο μέλος του. Πρόκειται για γνωστό ακροδεξιό μπράβο, μέλος του «Ελληνορωσικού Ορθόδοξου Κόμματος», ο οποίος έχει παρέμβαση σε σχολεία της πόλης μας στρατολογώντας μαθητές, ήταν μπροστάρης και καθοδηγητής στις μαθητικές πορείες για το ονοματολογικό, καλύπτει πλήρως με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αναγραφή των προαναφερθέντων φασιστικών συνθημάτων στο 3ο ΓΕΛ και με τη σειρά του στοχοποιεί ανοιχτά καθηγητές και γενικά απειλεί όσους αναπτύσσουν αντιφασιστική δράση στην πόλη.

Για την παραπάνω κατάσταση ευθύνονται ξεκάθαρα όλες οι πολιτιστικές οργανώσεις/τοπικοί σύλλογοι κτλ. που διοργάνωσαν τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, αλλά και όσοι πολιτικοί φορείς/ κόμματα τα στήριξαν ανοιχτά ή τους έκλεισαν το μάτι και οι οποίοι -όπως ήταν και αναμενόμενο- ποτέ δεν προσπάθησαν να αποκλείσουν φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες, αλλά αντίθετα διατράνωναν πως κανείς δεν περισσεύει στον «αγώνα για την μακεδονία» ξεπλένοντας και καλύπτοντας διαρκώς τη δράση των οργανωμένων φασιστικών ομάδων. Από την άλλη μεριά ευθύνες έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχοντας υπηρετήσει πιστά την ταξικές πολιτικές της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης των μνημονίων, έρχεται να υπογράψει την συμφωνία των Πρεσπών αδιαφορώντας για τα εθνικιστικά αντανακλαστικά που αυτή θα πυροδοτούσε και με μόνο στόχο να προωθήσει τα σχέδια επέκτασης της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του ελληνικού κεφαλαίου στα δυτικά βαλκάνια και να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο του ελληνικού κράτους στην περιοχή. Άλλωστε στην προσπάθεια αξιοποίησης των «γεωπολιτικών ευκαιριών» που παρέχει το χαρτί του «μόνου σταθερού εταίρου» στην περιοχή κύριο μέσο πίεσης αποτελεί ο εθνικιστικός όχλος που συγκεντρώνεται στις κατά τόπους πλατείες.

Μέσα σε αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα είναι αναγκαίο και επιτακτικό να δομηθεί ο αντίπαλος αντιφασιστικός/ διεθνιστικός πόλος και να δοθεί η αντίστοιχη απάντηση από πλευράς του κινήματος και του κόσμου του αγώνα. Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους χώρους δουλειάς, στον δρόμο να μην αφήσουμε σπιθαμή έκφρασης της εθνικιστικής και φασιστικής ρητορικής, που θέλει τους απανταχού καταπιεσμένους διαιρεμένους με βάση την καταγωγή, την φυλή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό να αλληλοσπαράζονται ώστε να μένουν στο απυρόβλητο το κράτος, τα αφεντικά, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και όσοι ορίζουν και καταδυναστεύουν καθημερινά τις ζωές μας. Να βγούμε μπροστά και να σταθούμε ανάχωμα στους εθνικισμούς, στο ΝΑΤΟ και στις επιδιώξεις του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, που θέλουν την νεολαία ποτισμένη με το δηλητήριου του φασισμού στο σήμερα και κρέας για τα κανόνια στους διακρατικούς πολέμους για τα συμφέροντα των κυρίαρχων αύριο.

 

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΠΟΛΕΜΟ, ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ