ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ “ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ”

Την Πέμπτη 17/6, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με τρικάκια και πανό και πορεία γειτονιάς στο σούπερ-μάρκετ “Σκλαβενίτης” στην πόλη της Ξάνθης με αφορμή την είδηση για διευρυμένο ωράριο 07:00-10:30. Παρόλο που η συγκεκριμένη πολιτική διεύρυνσης του ωραρίου δεν έχει εφαρμοστεί καθολικά (μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για ένα κατάστημα Σκλαβενίτη στην Αθήνα όπου πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (https://twitter.com/sea1891/status/1401271481292705792?fbclid=IwAR2ZPzHytlBuiSLvPbqfCuAYUM2P2dytWi9zYn_l-8LWinYkOfwNlFzb6t0), εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα ωράρια των εργαζομένων και οι συνθήκες εργασίας στα σούπερ-μάρκετ αποτελούν συνθήκες γαλέρας. Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές της πανδημίας εφαρμόστηκε ελαστικοποίηση του ωραρίου, κυριακάτικη εργασία, δήθεν για τη λιγότερη προσέλευση πελατών και τη μείωση της διασποράς, τεντώνοντας τους/τις εργαζομένους/ες και αφήνοντας τους χωρίς καμία προστασία για την υγεία τους.

Η διαχείριση του κόβιντ είναι ταξική. Τα αφεντικά, οι κεφαλαιοκράτες των αλυσίδων των σούπερ-μαρκετς κέρδισαν μέσα στην υγειονομική κρίση της πανδημίας, δεν έκλεισαν και αντίθετα αύξησαν το τζίρο τους, πατώντας πάνω στους/ις εργαζόμενους/ες τους. Ξεζουμίζοντας τους και πατώντας ταυτόχρονα στο φόβο του κόσμου, καρπώθηκαν την ευκαιρία να βγουν κερδισμένοι, όσο μερικοί/ες από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα την έβγαζαν με τα 534.

Πρέπει να το καταλάβουμε καλά: τα αφεντικά θα περάσουν πάνω απ’ τα κεφάλια μας, για να ξεπεράσουμε «όλοι μαζί» την υγειονομική κρίση. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να στήσουμε ταξικά αναχώματα στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Να οργανωθούμε στη βάση ενάντια στα νομοσχέδια που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στον εργασιακό μεσαίωνα και μας υποχρεώνουν να ζούμε μέσα στην εξαθλίωση. Να διώξουμε τον φόβο, να σπάσουμε το lockdown που μας έχει επιβληθεί για να διεκδικήσουμε υγεία προσβάσιμη για όλους, δουλειά με δικαιώματα, επαναφορά του οκταώρου που είχε κατακτηθεί με αίμα και αγώνες, δικαίωμα στην κατοικία και ζωή με αξιοπρέπεια.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΤΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ