Ανταποκριση από την αντιιμπεριαλιστικη – αντιπολεμικη διαδηλωση στη Λαρισα στις 30 Μαρτιου

Με τη συμμετοχή 300 αγωνιστών/τριών από ένα ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων και σχημάτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στη Λάρισα η διαδήλωση ενάντια στη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο πολέμου της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κράτους εναντίον των λαών της Μέσης Ανατολής. Ύστερα από συγκέντρωση μιας ώρας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, η διαδήλωση με δυνατό παλμό και περιφρούρηση πορεύτηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, πριν προσεγγίσει το στρατόπεδο που έχει εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΕΕ, η πρόσβαση στο οποίο είχε αποκλειστεί, σε μεγάλη ακτίνα, από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Αφού παρέμεινε για δέκα λεπτά περίπου μπροστά από τον φραγμό με συνεχή συνθηματολογία, η διαδήλωση συνέχισε ολοκληρώνοντας την πορεία της μετά από μισή ώρα στο σημείο από όπου ξεκίνησε.

Η διαδήλωση της Λάρισας ήταν αναμφισβήτητα μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που έχει ανάγκη η εποχή μας. Να υπενθυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό στρατηγείο της Λάρισας ( 1ης στρατιά ) ήδη από τον Μάρτη του 2022, προτού αναβαθμιστεί σε επιχειρησιακό κέντρο της ναυτικής επιχείρησης της Ε.Ε εναντίον των ανταρτών Χουθι στην ερυθρά θάλασσα, είχε δεχτεί την οργή εκατοντάδων διαδηλωτών που προκάλεσαν σημαντικές φθορές στην είσοδο του στο πλαίσιο αντιπολεμικής διαδήλωσης με συγκρουσιακά χαρακτηριστικά απέναντι σε σύμβολα του κράτους , του κεφαλαίου και του στρατού. Η διαδήλωση στη Λάρισα αποτελεί κρίκο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα έξω από αμερικανατοϊκές βάσεις και εγχώριες πολιτικοστρατιωτικές εγκαταστάσεις (ΥΕΑ- ΓΕΣ) ειδικά την τελευταία διετία σε όλη την Ελλάδα (μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Μάρτη του 2022 και την 7η Οκτωβρίου 2023) σε Λάρισα, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, και υπό αυτήν την έννοια αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για τη συνέχεια τους. Ύστερα από δύο χρόνια γίνεται πλέον από φανερό ότι συγκροτείται ένα διακριτό μαχητικό αντιπολεμικό διεθνιστικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πανελλαδικά, ένα κίνημα μετωπικό που παρά τις επιμέρους διαφορές του ενοποιείται στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις στρατηγικές του ελληνικού κεφαλαίου, στην αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή Αντίσταση καθώς και στον αγώνα ενάντια στους διακρατικούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αλληλεγγύη στους μετανάστες. Άλλωστε και η διαδήλωση της Λάρισας από μια τέτοια σύνθεση προήλθε στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες σχήματα, συνελεύσεις και πολιτικές συλλογικότητες (από την εξ. Αριστερά και τον αναρχικό χώρο) από τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα, πορευμένοι πίσω από το πανό του Αντιπολεμικού Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού συλλογικοτήτων από τη Θεσσαλία.

Ο δικός μας συντονισμός αποτελούμενος από την Συνέλευση Κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη), Ταξική Αντεπίθεση (Αθήνα), Πέλοτο (Ξάνθη), Δυσήνιος Ίππος (Πάτρα) στήριξε με αφίσα, κείμενο και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τη διαδήλωση, στην οποία πορεύτηκε με πανό στο πλάι στο μπλοκ του Αντιπολεμικού Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού συλλογικοτήτων από τη Θεσσαλία.

Στην κατεύθυνση της όξυνσης της αντιιμπεριαλιστικής/ αντιπολεμικής πάλης, το προσεχές διάστημα οφείλουμε να αναλάβουμε σε διεθνές και πανελλαδικό επίπεδο πρωτοβουλίες αντίστασης απέναντι στην καπιταλιστική / ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου. Και πιο ειδικά απέναντι στην Ελληνο Ισραηλινή συμμαχία που δολοφονεί στη Γάζα.

Δυσήνιος Ίππος (Πάτρα), Συνέλευση Κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου ( Αλεξανδρούπολη), Πέλοτο (Ξάνθη), Ταξική Αντεπίθεση (Αθήνα)